Winter en voeding

Winterproof met vitaminepillen?

Het is een onderwerp wat ik als diëtist vaak bespreek; vitaminepillen. Soms schrik ik gewoon van
hoeveelheden die er voorbij komen. De bekende ‘r’ in de maand, ‘baadt het niet dan schaadt het
niet’, of (helaas) op advies van een consulente.. Allemaal redenen waarom er toch maar wordt
gekozen voor zo’n pilletje. Maar is dat nu echt nodig?

Hoewel vitaminen en mineralen inderdaad belangrijk voor je gezondheid zijn, is het goed om te
weten dat je er ook teveel van binnen kan krijgen. Dit geldt bijvoorbeeld voor vitamine A, D, E, B6,
B3, calcium, magnesium, jodium, koper, selenium en zink. Te hoge inname hiervan kunnen klachten
geven, of juist zorgen dat andere mineralen niet goed opgenomen kunnen worden. Daarom is mijn
advies; haal je voedingsstoffen gewoon uit voeding zelf. Je lichaam is heel goed in staat om alle
stoffen uit voeding efficiënt op te nemen en te benutten. Met dagelijks genoeg groenten, fruit,
zuivel, vezelrijke granen en gezonde vetten kom je echt al een heel eind.
Vraag je jezelf af of je wel voldoende van alles binnenkrijgt? Dit kan je zelf controleren door je
voeding in te vullen in Mijn Eetmeter (via de website van het voedingscentrum).

Overigens hebben sommige mensen wel baadt bij ondersteuning van een supplement. Bijvoorbeeld
wanneer je al lang te weinig van een vitamine/mineraal binnenkrijgt, bij medicatiegebruik, of bij
bepaalde aandoeningen of klachten. Zo wordt vitamine D bijvoorbeeld aangeraden bij de leeftijd t/m
3 jaar en vanaf 50 jaar (en als je zwanger bent of een donkere huidskleur hebt). Bij twijfel kan je dit
altijd navragen aan een diëtist of huisarts.


Tip: deze website bevat betrouwbare informatie over supplementen: www.ivg-info.nl

Kleur op je bord!

Kleurrijk eten ziet er niet alleen mooi uit, maar bevatten ook veel vitamines, mineralen en
antioxidanten. Verschillende kleuren wijzen vaak ook op verschillende soorten voedingsstoffen.
Dus hoe meer kleur hoe beter! Onderstaande voorbeelden zijn kleurrijk, gezond en bevatten niet al
teveel koolhydraten.

Regenboogsalade
Combineer ingrediënten zoals rode tomaten, oranje wortels, gele paprika’s, groene komkommers,
nog groenere avocado, paarse kool en witte kaasblokjes. Maak het op smaak met een dressing op
basis van olijfolie en balsamicoazijn.

Winterse groenten
Maak een mix van wintergroenten zoals wortels, bieten, pompoen, rode ui en pastinaak. Snijd ze in
stukken en snijd daarna een kipfilet in dezelfde stukken met dezelfde grootte. Besprenkel alles met
olijfolie, voeg kruiden zoals tijm en rozemarijn toe en rooster ze in de oven.

Vrolijke zalm
Marineer zalm in bietensap zodat het nog meer kleur krijgt. Gril de felroze zalm, samen met een hele
maiskolf (deze zijn ook voorgekookt te koop) en plakken courgette in een grillpan. Of maak er een
kleurrijke salsa bij van blokjes mango, avocado, rode ui, tomaat, koriander en wat limoensap.